Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Kristalheldere pekel voor ZOUTMAN

Kristalheldere pekel voor ZOUTMAN

ZOUTMAN is de wereldwijde referentie voor hoogkwalitatief zeezout. Het bedrijf is één van de weinige producenten die hoogkwalitatief zeezout aanbiedt op internationale schaal. Vanuit de sites in Gent en Roeselare verschepen ze jaarlijks tot 450.000 ton zeezout naar meer dan 60 landen. Bij elke stap in de productie let het bedrijf erop om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Een voorbeeld is hier hoe het bedrijf omspringt met water.

Optimale zuivering via ultrafiltratie

ZOUTMAN gebruikt ongeveer 35.000m³ water per jaar in hun productieproces. Ruw zeezout brengt resten met zich mee zoals zand, schelpen, etc. Tijdens het productieproces wordt het aangeleverd ruw zeezout gespoeld met water. Om het spoelwater zo efficiënt mogelijk aan te wenden, doet ZOUTMAN beroep op de technische expertise van Ekopak.

De Ekopak unit, op basis van Ultrafiltratie (UF), verwerkt zo een 25m³ water per uur. Via membraantechnologie wordt de vervuiling tegengehouden. ZOUTMAN heeft sinds geruime tijd een nullozerstatuut. Een deel van het spoelwater wordt namelijk opnieuw gerecycleerd tot proceswater. Het andere deel wordt opgezuiverd tot voedingsgeschikte pekel. Dit kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, denk maar aan de productie van kaas, conserveren van levensmiddelen, etc. Deze duurzame pekel kan ZOUTMAN commercieel inzetten.  

Ekopak zorgt voor een optimale zuivering van het pekelwater. Dankzij de installatie verhoogt ZOUTMAN de productiecapaciteit van food grade (voedings)pekel. Ultrafiltratie zorgt voor kristalheldere pekel die veel beter scoort dan de strengste voedingsnormen vereisen.

“Het recupereren van proceswater is een belangrijk onderdeel van onze productie. We zijn blij dat we gekozen hebben voor Ekopak, aangezien zij de installatie van A tot Z voor hun rekening namen.” – Louis Derycke – Project Manager bij ZOUTMAN

Aangezien duurzaamheid een belangrijk aspect is bij ZOUTMAN, blijft het bedrijf werken aan het minimaliseren van hun ecologische voetafdruk.


Ontdek enkele van onze andere projecten: