Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Ekopak gaat via Waterkracht circulair proceswater produceren voor TotalEnergies

Ekopak gaat via Waterkracht circulair proceswater produceren voor TotalEnergies

Ekopak gaat via Waterkracht, de joint-venture tussen Ekopak, PMV en water-link, huishoudelijk afvalwater zuiveren tot proceswater voor de Antwerpse sites van TotalEnergies.
TotalEnergies heeft vandaag met water-link een langetermijnovereenkomst gesloten voor de levering van duurzaam proceswater voor zijn industriële sites in Antwerpen. Het water zal afkomstig zijn van het Waterkrachtproject, waarbij Ekopak de trotse technologieleverancier is.


TotalEnergies verlaagt substantieel de druk op zoetwaterbronnen.

Het contract tussen water-link en TotalEnergies is een belangrijke mijlpaal in het Waterkracht project. Waterkracht beoogt om vanaf 2025 jaarlijks zo’n 20 miljard liter circulair proceswater te produceren en te leveren in de haven van Antwerpen. De overeenkomst maakt van TotalEnergies de grootste klant van het circulair proceswater. Jaarlijks gaat het om 9 miljard liter circulair proceswater, het equivalent van het watergebruik van 280.000 inwoners.


“Enkele maanden geleden kondigden we met trots het waterkracht project en de bouw van onze nieuwe waterrecyclagefabriek aan. We zijn blij dat de interesse groot is en veel bedrijven willen meestappen in dit duurzaam waterverhaal. Met TotalEnergies als nieuwe klant is de kans dan ook groot dat de beoogde productiehoeveelheid van 20 miljard liter per jaar zal overschreven worden.”

— Pieter Loose, CEO Ekopak.


Over waterkracht

Waterkracht, een initiatief dat kadert in het veiligstellen van de leveringszekerheid van water, is een samenwerking tussen water-link, Ekopak, PMV en Aquafin. Deze partijen slaan de handen in elkaar om het gezuiverde afvalwater van Antwerpse huishoudens te hergebruiken als proceswater voor bedrijven in de haven van Antwerpen.

Ekopak zal de nieuwe waterrecyclagefabriek op de NextGen site in Antwerpen bouwen en exploiteren. Enerzijds gaat de nieuwe waterzuiveringsinstallatie omliggende bedrijven voorzien van kwalitatief en duurzaam proceswater. Anderzijds speelt de waterzuiveringsinstallatie een belangrijke rol in Waterkracht, in deze fabriek zal het aangeleverde gezuiverde afvalwater opgewerkt worden tot koelwater voor de haven.

Water-link voorziet een nieuw leidingdistributienetwerk en zorgt ervoor dat het proceswater tot bij de klant komt.