Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Inrichting Waterbehandelingslokaal UZB

Inrichting Waterbehandelingslokaal UZB

Op vraag van het universitair ziekenhuis te Brussel heeft Ekopak het volledige waterbehandelingslokaal heringericht. Grote uitdaging was het ziekenhuis permanent te voorzien van proceswater. Dit zowel bij de overschakeling van de oude naar de nieuwe installatie als bij het autonoom draaien van de huidige opstelling, die volledig redundant is opgebouwd.

De behandeling van het binnenkomend stadswater is een opeenvolging van ontharding en omgekeerde osmose. Met een geleidbaarheid van 15 µS/cm kan dit water gebruikt worden zowel voor de CV- en stoomketels als voor toepassingen in het onderzoekslabo. In dit laatste geval wordt het RO-water nog eens extra behandeld met een mixed-bed filter om ultrapuur water te bekomen. Ook het concentraat van de omgekeerde osmose installaties wordt nuttig besteed door het niet te lozen maar te hergebruiken.

Op het vlak van sturing en opvolging gebeurt alles via PLC. Door de koppeling van de ingelezen data aan het centraal beheersysteem kan deze informatie van op eender welke locatie worden uitgelezen. Speciaal voor deze klant werd het PLC-programma verder uitgebreid met een rekenblad die het mogelijk maakt voor iedere deelstroom de kostprijs per m³ te bepalen. Door het ingeven van de aankoopprijzen (stadswater, elektriciteit, zout, hars, chemicaliën…) kan je te allen tijde berekenen hoeveel het geproduceerde water voor bijvoorbeeld het labo exact kost. Dit maakt het voor de klant veel eenvoudiger kosten door te factureren aan interne diensten.

Van ontwerp, opbouw en programmatie tot het leveren van de passende chemicaliën, Ekopak is erin geslaagd een totaalbehandeling aan te bieden die volledig is aangepast aan de wensen van de klant.