Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Het belang van Legionellapreventie

Het belang van Legionellapreventie

Legionella, een onderschat gevaar

Legionella is een bacterie die van nature voorkomt in waterige omgevingen, zoals rivieren, meren en reservoirs maar ook in door de mens gemaakte waterinstallaties, zoals waterleidingen, koeltorens,… In de natuur is de legionellabacterie over het algemeen onschadelijk voor de mens, maar bij gunstige omstandigheden kan de bacterie ernstige luchtweginfecties teweegbrengen.

Om de aanwezigheid van de legionellabacterie in de lucht te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen in het water. De ideale omstandigheid voor de groei van deze bacterie is stilstaand water tussen de circa 20 °C en 55°C. Een goede waterbehandeling is dus van uiterst belang! Zo waarschuwde Anne-Mie Veermeer, CDO (Chief Disinfection Officer) bij Ekopak, voor extra waakzaamheid destijds bij het einde van de coronapandemie. Koeltorens van bedrijven, douches en kranen bij horeca en sportfaciliteiten hadden toen een tijdlang stilgestaan. De ideale broeihaard voor bacteriën. (lees het persartikel)

Lopende douchekraan

Legionellose

Legionella kan je enkel oplopen door besmette waterdruppeltjes in te ademen, het verspreidt zich dus in de vorm van aerosolen afkomstig uit waterdamp. Deze waterdruppels zijn aanwezig bij gebruik douches, koeltorens, bubbelbaden,… Wanneer deze kleine waterdruppeltjes worden ingeademd kunnen ze verder ontwikkelen in onze longen, en legionellose veroorzaken. Legionellose kan een ernstig gezondheidsrisico veroorzaken voor mens en dier. Het kan evalueren van een grieperig gevoel tot een zware longontsteking, die de dood tot gevolg kan hebben.

In tegenstelling tot COVID is legionella een bacterie waar medicatie voor bestaat, die ontwikkelen van de ziekte kan afremmen. Gelukkig is legionella de laatste jaren meer in de aandacht gekomen, waardoor de dokters vlugger aan legionella denken, en sneller ingrijpen en de juiste behandeling opstarten. Personen met een verlaagde immuniteit lopen een groter risico om ziek te worden wanneer ze de bacterie hebben ingeademd. Mensen die legionellose hebben gehad kunnen, net zoals bij COVID patiënten blijvende schade hebben opgelopen met vergelijkbare symptomen, zoals vermoeidheid, concentratie vermindering,…

Optimale waterbehandeling

Een van de grootste uitdagingen waar bedrijven, sportfaciliteiten, ziekenhuizen, etc. worden mee geconfronteerd, is de preventie van legionella. Naast de bedreiging voor de volksgezondheid kan een legionellabesmetting leiden tot economische schade en reputatierisico’s. Het voorkomen van legionellabesmettingen is dus van vitaal belang, vooral in waterbehandelingsfaciliteiten waar water langdurig wordt opgeslagen en gerecycleerd. Het is belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is, hieronder geven we alvast enkele tips.

Legionella bacterie

Tips om legionella te voorkomen

Er zijn verschillende strategieën die kunnen worden toegepast om legionellabesmetting te voorkomen in waterbehandelingsfaciliteiten. Dit omvat het regelmatig monitoren van de waterkwaliteit, het implementeren van geschikte desinfectiemethoden, zoals chemische desinfectie of thermische desinfectie, en het handhaven van optimale watertemperaturen om de groei van legionella te voorkomen.

Daarnaast is het cruciaal om waterinstallaties goed te ontwerpen, te onderhouden en te reinigen, en personeel te trainen in legionellapreventie protocollen. Heb je deze kennis niet in huis? Onze specialisten bij Ekopak helpen je hier graag mee verder.

Wat doet Ekopak?

Wij hanteren een veelzijdige aanpak om legionellabesmetting te voorkomen. Dit omvat grondige monitoring van waterkwaliteit, regelmatige reiniging en desinfectie van apparatuur, en het implementeren van geavanceerde filtratietechnologieën. Door continu onderzoek en ontwikkeling blijven we up to date op vlak van innovatie, met als doel onze preventiepraktijken voortdurend te verbeteren en te verfijnen.

Bronnen: Health Belgium, Vlaanderen