Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Ekopak stapt in joint venture die Antwerps afvalwater gaat recycleren voor hergebruik als koelwater voor de Antwerpse havenbedrijven

Ekopak stapt in joint venture die Antwerps afvalwater gaat recycleren voor hergebruik als koelwater voor de Antwerpse havenbedrijven

Ekopak (EKOP:xbru), een ESG-gedreven onderneming die netonafhankelijke wateroplossingen op de markt brengt, kondigt vandaag de samenwerking aan met PMV en Water-link om tegen 2025 het gezuiverde afvalwater van de Antwerpse gezinnen op te werken tot koelwater voor bedrijven in de Antwerpse haven. De samenwerking kreeg de naam Waterkracht en is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzame haven.

Waterkracht: krachten én expertise bundelen

Voor de realisatie van dit baanbrekende project hebben de betrokken partijen een voorakkoord (Memorandum of Understanding) om een joint venture op te richten. De vennootschap kreeg de naam Waterkracht en is een toonaangevend voorbeeld van publiek-private samenwerking. Ekopak beschikt over een aandeel van 51% in de opgerichte joint venture.

Waterkracht is in gesprek met de haven om de nieuwe vooruitstrevende zuiveringsinstallatie te bouwen op een perceel in het NextGen-district, de voormalige Opel-site die omgebouwd wordt tot circulaire hub in de haven. Ekopak zal de fabriek bouwen en exploiteren. Met membraantechnologie zal het aangeleverde gezuiverde afvalwater hier opgewaardeerd worden voor verdere industriële toepassingen.

Vanaf 2025 wordt elk jaar 20 miljard liter water gerecycleerd

Dit project omvat het recupereren en filteren van het afvalwater van de hele stad Antwerpen. Met deze circulaire operatie zal jaarlijks 20 miljard liter water gerecycleerd worden. Dit is het equivalent van het waterverbruik van 400.000 gezinnen. Door gebruik te maken van een circulaire, alternatieve waterbron, wordt de druk op de zoetwatervoorraden verminderd en zo het risico op een ‘blue-out’ verlaagd.

Bij de IPO heeft Ekopak kapitaal opgehaald om via circulaire waterprojecten bij te dragen aan de duurzaamheid en de leveringszekerheid van het Belgische waterbeleid. “Ik ben verheugd dit baanbrekend & vooruitstrevend project in gans de Antwerpse regio te kunnen realiseren. Indien dit project volledig uitgewerkt en uitgevoerd wordt, zal het bovendien zeer significant de groei van de WaaS-divisie van Ekopak versnellen”, zegt Pieter Loose, CEO van Ekopak.

Eens de MoU in finale contracten is omgezet, en het volledige project uitgewerkt en uitgevoerd wordt, zal deze joint venture, samen met de reeds getekende WaaS contracten en op basis van de bedrijven die nu al verregaande interesse tonen, ervoor zorgen dat ongeveer 60% van de mid-term target (25 mio euro) van het WaaS segment van Ekopak is ingevuld.

Als alles volgens planning verloopt, zal de zuiveringsinstallatie volledig operationeel zijn in 2025.

Pieter Loose, CEO Ekopak:

“Ekopak richt zich in eerste instantie op decentrale watervoorziening, maar met dit project kunnen we ook een significante bijdrage leveren in het verduurzamen van de volledige haven. We zijn er rotsvast van overtuigd dat we met onze expertise en knowhow van dit project mee een succes zullen maken.”

Over Ekopak

Ekopak is een ESG-gedreven onderneming die circulaire wateroplossingen op de markt brengt. De oplossingen van Ekopak bieden industriële klanten de mogelijkheid om hun waterverbruik uit het openbare net op een duurzame, betrouwbare en rendabele manier significant te verlagen. Ekopak focust daarbij op een optimalisatie van het watergebruik met behulp van containerwaterzuiveringsunits die netonafhankelijke waterbronnen zoals regen-, oppervlakte- en/of afvalwater omzetten in zuiverder water dat in de industriële processen van de klant kan worden gebruikt en hergebruikt.
De aandelen van Ekopak zijn genoteerd op Euronext Brussels (ticker EKOP).
Meer informatie over Ekopak: www.ekopaksustainablewater.com


Lees het persbericht van Waterkracht van 27 januari 2022: “20 miljard liter circulair koelwater per jaar voor Antwerpse havenbedrijven”