Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Minister Demir opent productie-installatie voor ultrazuiver proceswater bij Vynova

Minister Demir opent productie-installatie voor ultrazuiver proceswater bij Vynova

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir heeft vandaag de nieuwe, state-of-the-art deminwaterfabriek van chemiebedrijf Vynova in Tessenderlo officieel geopend. Deminwater is essentieel voor productieprocessen waarbij water van de hoogste kwaliteit nodig is. De nieuwe installatie, een investering van 8 miljoen euro, zal geen grondwater meer verbruiken.

Vynova produceert in Tessenderlo verschillende essentiële basischemicaliën die onder meer in de bouwsector, de medische wereld, de voedingsindustrie en voor waterzuivering gebruikt worden. Gedemineraliseerd water of deminwater is daarbij een cruciale grondstof voor verschillende productieprocessen. Zo gebruikt Vynova het ultrazuiver proceswater in haar elektrolyseproces en voor de productie van stoom.

De nieuwe deminwaterfabriek vervangt de huidige installatie, die te klein geworden was na verschillende uitbreidingen op de site, en is een belangrijke stap voorwaarts op het vlak van duurzaam watermanagement. Zo verbruikt de nieuwe installatie geen grondwater meer voor de productie van deminwater, wat een jaarlijkse besparing betekent die overeenkomt met het kraanwaterverbruik van meer dan 1.000 gezinnen. Daarnaast zijn er minder chemicaliën nodig bij de zuivering naar deminwater, waardoor de afvalstromen van de site verminderen en de kwaliteit van het afvalwater verbetert. De nieuwe fabriek heeft een productiecapaciteit van 2,1 miljoen kubieke meter deminwater per jaar, wat een uitbreiding is met 50%. Het project is uitgevoerd met de steun van de Vlaamse overheid via de ecologiepremie+ voor milieuvriendelijke investeringen van VLAIO.

Voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe deminwaterinstallatie ging Vynova een partnerschap aan met Ekopak, een jonge en snel groeiende Belgische speler op het gebied van industriële waterbehandeling.

Tim De Maet, COO Ekopak: “We zijn verheugd de officiële opening van de nieuwe productie-installatie bij te wonen. Voor Ekopak is dit één van de grootste projecten en de meest performante installatie tot nu toe gerealiseerd in België. Dit project heeft bovendien een belangrijke rol gespeeld in onze groei als jong bedrijf. Via deze installatie op basis van membraantechnologie kunnen we de ecologische voetafdruk van Vynova reduceren en mee bijdragen aan de realisatie van de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf. “

250 miljoen sinds 2016

Vynova CEO Christophe André: “Deze ultramoderne productie-eenheid op basis van geavanceerde membraantechnologie is een nieuw teken van ons engagement om onze installaties en processen steeds duurzamer en efficiënter te maken en toont onze ambitie om een leidende rol te blijven spelen als Europese chemieproducent. Zo hebben we sinds 2016 al meer dan 250 miljoen euro in onze vestiging in Tessenderlo geïnvesteerd in innovatieve technologie.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Vlaanderen kampt vandaag met structurele droogte en waterschaarste. Met de Blue Deal bewapenen we ons tegen die gevolgen van de klimaatverandering. Zo herstellen we niet alleen duizenden hectaren natte natuur om meer water op te vangen, maar zuiveren we ook miljarden liters water voor hergebruik in de bedrijfswereld en de industrie. Vynova geeft alvast het goede voorbeeld door hun bedrijfswater te zuiveren en optimaal te gebruiken. Initiatieven zoals deze zijn meer dan welkom en verlichten de druk op onze schaarse watervoorraden.”

Cruciale grondstof

Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen, sectorfederatie van de chemie en life sciences: “In de chemiesector is water cruciaal in de productieprocessen, als grondstof maar ook als koelwater. Daarom springen bedrijven er uiterst zuinig mee om. De voorbije tien jaar is het gebruik van grond- en drinkwater in de sector met meer dan 20% gedaald, tot amper 7% van het totale waterverbruik. Deze investering van Vynova past in die duurzaamheidsstrategie om minder water te verbruiken en zoveel mogelijk water te hergebruiken.”

Voor meer informatie over Vynova: www.vynova-group.com.