Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Ekopak verwerft concessie om waterfabriek van de toekomst te bouwen op NextGen-site in Port of Antwerp-Bruges

Ekopak verwerft concessie om waterfabriek van de toekomst te bouwen op NextGen-site in Port of Antwerp-Bruges

GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE – VOORWETENSCHAP

Tielt (België), 8 juni, 19.00u CEST — Ekopak (EKOP:xbru), een ESG-gedreven onderneming die netonafhankelijke wateroplossingen op de markt brengt, zal een perceel in concessie nemen op NextGen-District in Antwerpen en er een duurzame waterfabriek bouwen die tegen 2025 operationeel zal zijn.

Vorig jaar heeft Ekopak zich kandidaat gesteld om een perceel van 2 hectare in NextGen District (de voormalige Opel-site) in concessie te nemen. De kandidatuur werd nu weerhouden en de concessieovereenkomst werd getekend met Port of Antwerp-Bruges. Ekopak zal er een waterfabriek van de toekomst bouwen met een hoogtechnologische waterzuiveringsinstallatie. De nieuwe waterfabriek is ook een belangrijke mijlpaal voor Waterkracht, de joint-venture van Ekopak, water-link en PMV. (www.water-kracht.be)

Ekopak-installatie zal voor 2 doeleinden ingezet worden

Enerzijds gaat de nieuwe waterzuiveringsinstallatie omliggende bedrijven voorzien van kwalitatief en duurzaam proceswater. Dit omvat zowel het recupereren en filteren van afvalwater als het capteren en conditioneren van hemelwater. Met deze gedecentraliseerde aanpak zal Ekopak het NextGen District de mogelijkheid bieden om in te staan voor zijn eigen watervoorziening.

Anderzijds speelt de waterzuiveringsinstallatie een belangrijke rol in Waterkracht, een samenwerkingsproject waarbij vanaf 2025 het afvalwater van Antwerpse gezinnen zal worden opgewerkt tot koelwater voor de haven. Ekopak zal het aangeleverde gezuiverde afvalwater in de fabriek verder opwaarderen. In totaal gaat het over 20 miljard liter water per jaar dat wordt opgewerkt. Waterkracht is een joint-venture van Ekopak, water-link en PMV. De getekende concessie is een belangrijke stap voor de joint-venture.

“We gaan in het NextGen District een installatie bouwen voor circulair waterbeheer met Ekopak-technologie. Dit wordt hèt model van de toekomst voor elk industrieterrein. We zijn bijzonder enthousiast over dit project en beschouwen het als een nieuwe, belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling/implementatie van netonafhankelijke wateroplossingen.”

— Pieter Loose, CEO Ekopak

Copyright: Dean Roger; Foto: Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges en Pieter Loose, CEO Ekopak

“Circulariteit in actie, dat is Waterkracht. Met de concessie in de hand wordt het project tastbaar. Vanaf 2025 leveren we grote volumes duurzaam koelwater aan de industriële klanten in de haven.”

— Franky Cosaert, CEO water-link

Er zijn vergevorderde gesprekken lopende met potentiële klanten, maar aangezien de gegarandeerde afnamevolumes nog niet zijn bepaald, kan er op dit moment nog geen adequate raming van omzet en bijhorende investeringen gebeuren.
Naar schatting zal de installatie volledig operationeel zijn in 2025, dit in functie van het aanvragen van de vereiste vergunningen en de constructie van de fabriek.


Over NextGen District

Het nieuwe NextGen District – op de voormalige Opel-site – is een hotspot die bruist van innovatie en creatief ESG-ondernemerschap. Een centrum voor de ‘next generation’ bedrijven die de status quo uitdagen en streven naar een wereld zonder klimaatverandering. De ideale locatie voor de waterfabriek van de toekomst, die perfect past binnen de visie van Port of Antwerp-Bruges om een duurzame haven te ontwikkelen die tegen 2050 klimaatneutraal is.

Meer info: Nextgen District en haven klimaat


Over Ekopak

Ekopak is een ESG-gedreven onderneming die circulaire wateroplossingen op de markt brengt. De oplossingen van Ekopak bieden industriële klanten de mogelijkheid om hun waterverbruik uit het openbare net op een duurzame, betrouwbare en rendabele manier significant te verlagen. Ekopak focust daarbij op een optimalisatie van het watergebruik met behulp van containerwaterzuiveringsunits die netonafhankelijke waterbronnen zoals regen-, oppervlakte- en/of afvalwater omzetten in zuiverder water dat in de industriële processen van de klant kan worden gebruikt en hergebruikt.
De aandelen van Ekopak zijn genoteerd op Euronext Brussels (ticker EKOP).

Meer informatie over Ekopak: www.ekopaksustainablewater.com