PERSBERICHT – GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE
Tielt (België), 20 September 2024 – 17.30 CEST
Ekopak, een onderneming gespecialiseerd in circulaire wateroplossingen, kondigt met trots de volgende fase van het ambitieuze Waterkracht-project aan. Na twee jaar van intensieve voorbereiding en succesvolle proeftesten is de weg nu vrij voor de bouw van een ultramoderne koelwaterfabriek in de haven van Antwerpen. Zo zal gedurende 30 jaar koelwater worden geleverd aan de haven. Het basiskader hiervoor is contractueel verankerd en zal nog verder worden verfijnd in functie van de realisatie van dit baanbrekend project.
Het Waterkracht-project heeft een duidelijk doel: het omzetten van afvalwater van de inwoners van Antwerpen naar hoogwaardig koelwater, speciaal voor industriële toepassingen in de haven. Met deze circulaire operatie zal vanaf 2026 jaarlijks 20 miljard liter water gerecycleerd worden. Dat is het equivalent van het verbruik op jaarbasis van 600,000 inwoners. Het zal niet alleen de druk op natuurlijke waterbronnen verminderen, maar ook de industrie van de nodige, duurzame waterbronnen voorzien.
Waterkracht in stroomversnelling
Sinds de lancering in 2022 heeft Ekopak zich toegelegd op het grondig analyseren en bestuderen van het project. Diverse piloottesten zijn uitgevoerd om het gezuiverde afvalwater (effluent) te onderzoeken, en de meest gepaste leidingtracé werd bepaald. Met het verkregen scopingadvies kan nu gestart worden met de vergunning en bouw van de fabriek.
Ekopak zal op de site van Covestro een fabriek bouwen waar de waterbehandeling zal plaatsvinden. Gezuiverd afvalwater (effluent) is namelijk een prima bron voor verschillende hergebruiktoepassingen. Het aangeleverde effluent van Aquafin wordt in deze nieuwe fabriek met membraantechnologie opgewaardeerd tot koelwater.
NextGen district
Los van het Waterkracht project heeft Ekopak ook een concessie op het NextGen district in Antwerpen. Op de oude Opel-site zal een nieuwe waterfabriek gebouwd worden dat omliggende bedrijven zal voorzien van kwalitatief en duurzaam proceswater. Met deze gedecentraliseerde aanpak zal Ekopak het NextGen District de mogelijkheid bieden om in te staan voor zijn eigen watervoorziening. Het project is momenteel in volle ontwikkeling en gesprekken met de huidige en nieuwe concessiehouders zijn momenteel gaande.
Waterkracht: een wereldprimeur
Waterkracht heeft afgelopen jaren heel wat belangstelling gewekt en heeft Ekopak stevig op de kaart gezet. “We willen blijven pionieren op vlak van circulaire wateroplossingen. Het Waterkracht project is een wereldprimeur en heeft enorm veel potentieel. Het is een model dat kan uitgerold worden naar andere steden. Het project gaat nu in stroomverstelling en we kijken uit naar de opstart”, zegt Pieter Loose, CEO bij Ekopak.
Ekopak bevestigt op vandaag de guidance die het gaf voor 2024. Dankzij Waterkracht zal na 2026 het WaaS percentage van de omzet significant toenemen. Meer details worden bekendgemaakt bij de publicatie van de halfjaarresultaten op 23 september.
— Einde persbericht —
Dit initiatief kadert binnen een programma van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dat deel uitmaakt van de Blue Deal. De Blue Deal is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.
Voor meer informatie, contacteer
Melissa Vanhoecke, marketing@ekopak.be +32 496 36 22 17
Pieter Loose, pieter.loose@ekopak.be, +32 51 75 51 05