Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Ekopak neemt sectorgenoot Global Water & Energy (GWE) over

Ekopak neemt sectorgenoot Global Water & Energy (GWE) over

PERSBERICHT – GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE

Ekopak, een onderneming gespecialiseerd in decentrale, circulaire wateroplossingen, meldt de overname van Global Water & Energy (GWE), een private onderneming met hoofdzetel in Brugge (België) en filialen in Europa, Zuidoost-Azië en Noord-Amerika. Het bedrijf is expert in oplossingen voor de behandeling van industrieel afvalwater, hergebruik van water en de productie van groene energie.

Kernpunten GWE-akkoord
  • Ekopak verwerft 100% van de aandelen van de GWE-groep, die vanaf heden in de consolidatiekring van Ekopak wordt opgenomen.
  • Transactie zal gefinancierd worden deels met eigen middelen en deels met lange termijn financiering.
  • Uitzonderlijke geografische, intersectorale én technologische complementariteit. Met deze unieke combinatie maken we de cirkel rond in waterrecyclage.
  • Van BeNeFra-onderneming tot wereldspeler in een sterk groeiende watermarkt
  • Voor 2023 wordt een groepsomzet (incl.GWE omzet vanaf vandaag) verwacht van EUR 35-38 miljoen (groepsomzet 2022: EUR 18 miljoen). Op een pro forma geconsolideerde jaarbasis zal Ekopak & GWE een groepsomzet hebben van EUR 55 – 58 miljoen.
  • Beide ondernemingen blijven onder hun eigen naam actief, maar zullen gezamenlijk de markt benaderen wanneer dat is aangewezen.

Sterke geografische én technologische complementariteit

Deze acquisitie levert uitzonderlijke geografische, intersectorale én technologische complementariteit. GWE is vooral actief op de internationale markt, grotendeels buiten Europa, terwijl Ekopak zichzelf voornamelijk in West-Europa op de kaart heeft gezet.

Met deze overname wordt Ekopak een full solution partner en een wereldspeler op vlak van waterhergebruik. Deze samenwerking stelt GWE & Ekopak in staat om te voldoen aan de behoeften van de industrie, de beschikbaarheid van water van de hoogste kwaliteit te garanderen en tegelijkertijd te voldoen aan de strenge lokale lozingsnormen.

Qua expertise staat GWE sterk op het vlak van afvalwaterzuivering, terwijl Ekopak enorm beslagen is op het vlak van circulair watergebruik. Beide ondernemingen blijven onder hun eigen naam actief, maar zullen gezamenlijk de markt benaderen wanneer dat is aangewezen.

Pieter Loose, CEO Ekopak: “De sector biedt enorme opportuniteiten, maar evolueert snel. Om daarop tijdig in te spelen, is een brede expertise en een bepaalde schaalgrootte nodig. Samen kunnen we in de huidige consolidatiegolf binnen de sector een sturende rol vervullen. Er is een ongeziene complementariteit tussen GWE en Ekopak. Qua expertise staat GWE sterk op het vlak van afvalwaterzuivering, terwijl Ekopak enorm beslagen is op het vlak van circulair watergebruik. Wij merken meer en meer dat onze klanten naar beide oplossingen op zoek zijn. Ook geografisch vullen we elkaar perfect aan. De integratie van beide bedrijven biedt ons een unieke opportuniteit, op het meest geschikte moment in de evolutie van de sector. The time is now! We go for it!”

Uli Ombregt, CEO Global Water & Energy: “Zowel Ekopak als GWE hebben grote vestigingen van internationale ondernemingen als klant. De successen die wij bij deze vestigingen realiseren, zetten die groepen ertoe aan om vergelijkbare oplossingen in al hun locaties over de hele wereld te implementeren. Door onze samenwerking staan we hiervoor op de eerste rij. De opportuniteiten zijn schier oneindig… Zo telt GWE tal van grote klanten uit de brouwerij- en voedingssector, terwijl Ekopak een voet tussen de deur heeft bij tal van multinationals uit de chemische en farmaceutische sector. Voortaan kunnen we onze expertise bundelen en gezamenlijke oplossingen aanbieden voor al deze ondernemingen, uit al deze sectoren. Het DNA en de bedrijfscultuur van GWE sluiten perfect aan op die van Ekopak. Op het vlak van teamwork wordt het alvast een vliegende start.”

Ekopak verwerft 100% van de aandelen van de GWE-groep, die vanaf heden in de consolidatiekring van Ekopak wordt opgenomen. Met deze acquisitie wordt voor Ekopak voor 2023 een groepsomzet verwacht van EUR 35-38 miljoen (groepsomzet 2022: EUR 18 miljoen). De Ekopak groep telt in totaal 230 werknemers.

Uli Ombregt (CEO Global Water & Energy) & Pieter Loose (CEO Ekopak Sustainable Water)


GWE, een verborgen parel

GWE biedt hoogkwalitatieve waterbehandelings- en afvalwaterzuiverings-technologieën aangepast aan elke specifieke situatie van de klant. Jean-Pierre Ombregt, een pionier op het gebied van moderne anaerobe afvalwaterzuivering en sinds 1972 actief in die sector, richtte in 1991 Global Water & Energy op. Door de jaren heen heeft GWE een uitgebreid netwerk van gekwalificeerde lokale partners ontwikkeld in meer dan 20 landen en is momenteel wereldwijd actief via regionale kantoren in België, Nederland, de Filippijnen, Thailand en de VS. Hoewel waterzuivering nog steeds de belangrijkste activiteit is van GWE, is de groep ook actief op het vlak van hergebruik van water, biogasvalorisatie, geurbestrijding en energie uit biomassa. GWE heeft een loyaal klantenbestand van gerenommeerde internationale ondernemingen uit diverse sectoren zoals bier en drank, voeding, pulp en papier, afvalverwerking en energie, distilleerderijen en biobrandstoffen. 

Meer info: https://www.globalwe.com/

Over Ekopak Sustainable Water

Ekopak is een ESG-gedreven onderneming die oplossingen voor decentrale watervoorziening en afvalwaterzuivering op de markt brengt. De oplossingen van de groep bieden industriële klanten de mogelijkheid om hun waterverbruik op een duurzame, betrouwbare en rendabele manier te verlagen en om hun afvalwater te zuiveren. Ekopak stelt haar klanten ook in staat om zich los te koppelen van het reguliere waternetwerk en een circulair watergebruik op te starten. Ekopak focust daarbij op een optimalisatie van het watergebruik met behulp van containerwaterzuiveringsunits die netonafhankelijke waterbronnen zoals regen-, oppervlakte- en/of afvalwater omzetten in zuiverder water dat in de industriële processen van de klant kan worden gebruikt en hergebruikt.

Vanuit de vestigingen in Tielt en Brugge, België, ontplooit Ekopak activiteiten in België, Luxemburg, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen. Sinds de integratie van Global Water & Energy (GWE) in september 2023 is de groep wereldwijd actief, waaronder ook in landen zoals Nederland, de Filippijnen, Thailand, Singapore en de VS.

De aandelen Ekopak zijn genoteerd op Euronext Brussels (ticker EKOP).

Meer informatie over Ekopak: www.ekopaksustainablewater.com

Voor meer informatie, contacteer

Melissa Vanhoecke, Marketing Manager | marketing@ekopak.be |+32 496 36 22 17

Els De Keukelaere, CFO Ekopak | els@ekopak.be | +32 (0) 51 75 51 05

Arjan den Breejen – CCO/EVP Sales, Global Water & Energy Group | adb@globalwe.com | +31 6 24 87 34 87