Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Ekopak bouwt verder aan internationale groei en lanceert WaaS Azië via nieuwe joint venture

Ekopak bouwt verder aan internationale groei en lanceert WaaS Azië via nieuwe joint venture

PERSBERICHT

Ekopak, een bedrijf gespecialiseerd in gedecentraliseerde, circulaire wateroplossingen, kondigt haar samenwerking aan met Vyncke NV en Mr. Saku Rantanen voor de oprichting van Water-as-a-Service Azië (WaaS Asia). WaaS Asia zal tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar duurzame oplossingen voor het hergebruik van water in Zuidoost-Azië en India.

Strategische samenwerking om waterschaarste aan te pakken

WaaS Asia is een joint venture tussen Ekopak, Vyncke NV en Saku Rantanen. Vyncke ontwerpt en bouwt industriële energieinstallaties die biomassa procesafval omzetten in procesenergie. Het bedrijf heeft meer dan 40 jaar ervaring op de Aziatische markt en heeft in de loop der jaren een groot klantenbestand opgebouwd. Ekopak daarentegen is enorm thuis op het gebied van circulair watergebruik.

Azië, met zijn diverse weersomstandigheden en grote bevolking, heeft te maken met terugkerende uitdagingen op het gebied van waterschaarste en droogte. WaaS Asia wil dit probleem aanpakken en een innovatieve oplossing bieden op het gebied van waterhergebruik.

WaaS Asia zal opereren vanuit het hoofdkantoor in Singapore. In een eerste fase zal de focus liggen op Thailand, maar het bedrijf zal vervolgens uitbreiden naar andere landen in Zuidoost-Azië. De heer Saku Rantanen is benoemd tot Chief Executive Officer. Rantanen heeft een jarenlange ervaring in duurzame energie (Energy as a Service) en een uitgebreid netwerk in de regio.

De oprichtingsdatum van WaaS Asia is geen toeval. Op die dag, 27 november, vierden we het jaarlijkse Thaise festival Loi Krathong. De naam zou vertaald kunnen worden als “ritueel vaartuig laten drijven”, en komt van de traditie om krathong, versierde manden, te maken die vervolgens op een rivier worden gedreven. Veel Thais gebruiken de krathong om de Godin van het Water en de Rivier, Godin Khongkha, te bedanken.

Water-as-a-Service, een oplossing op maat

WaaS of Water-as-a-Service is ontwikkeld door Ekopak, een snelgroeiend Belgisch bedrijf dat wereldwijd actief is. WaaS is een innovatieve waterbeheer service die bedrijven helpt bij de productie, behandeling en recyclage van water. Het ontzorgt haar klanten op het gebied van watermanagement. Ekopak zorgt ervoor dat er altijd een watervoorziening is en bedrijven geen eigen personeel in dienst hoeven te nemen. Ekopak ontwerpt en bouwt de installatie en zorgt ervoor dat er altijd water beschikbaar is. Via een lease-formule betaalt het bedrijf alleen voor de geleverde kubieke meters gerecycleerd water.

Pieter Loose, CEO Ekopak Sustainable Water: “Het WaaS-businessmodel blijkt een succes. De tijd is rijp om dit model ook naar Azië uit te breiden. Door samen te werken met Vyncke en de heer Rantanen kunnen we onze technologische oplossingen combineren met hun ervaring in de Aziatische markt.”

Saku Rantanen, CEO WaaS Asia: “Ik ben blij dat ik het Water-as-a-Service bedrijfsmodel van Ekopak kan introduceren op de Aziatische markten en onze klanten kan ondersteunen in hun reis naar een verbeterde watervoetafdruk door het hergebruik, de reductie en de herwaardering van industrieel water”.

Peter Vyncke, Director WaaS Asia: “Na duurzame energie is duurzaam water nu de volgende uitdaging voor de Vynckeniers.”

Over Vyncke N.V.

VYNCKE is een Belgisch familiebedrijf van de vierde generatie, opgericht in 1912 door Louis VYNCKE. Het bedrijf ontwerpt en bouwt industriële energiecentrales die biomassa procesafval omzetten in procesenergie.
VYNCKE heeft vestigingen in Brazilië, Vlaanderen, Zweden, Spanje, Duitsland, Tsjechië, India, China, Thailand, Maleisië en Singapore.

Samen met 420 Vynckeniers zetten ze dit jaar 200 M EUR om waarvan 95% buiten Vlaanderen en 60% buiten de Europese Unie.
In 2016 is VYNCKE genomineerd als EY’s ENTERPRISE OF THE YEAR.
In 2015 en 2016 werd Peter VYNCKE genomineerd als MANAGER OF THE YEAR.

Naast VYNCKE zijn Peter en Dieter actief met hun familiebedrijf VYNCKE – A FAMILY OF COMPANIES, in gas cogeneratie, carbon capture, transportsystemen en nu dus ook in duurzame wateroplossingen.

www.vyncke.com

Over Ekopak Sustainable Water

Ekopak is een ESG-gedreven onderneming die oplossingen voor decentrale watervoorziening en afvalwaterzuivering op de markt brengt. De oplossingen van de groep bieden industriële klanten de mogelijkheid om hun waterverbruik op een duurzame, betrouwbare en rendabele manier te verlagen en om hun afvalwater te zuiveren. Ekopak stelt haar klanten ook in staat om zich los te koppelen van het reguliere waternetwerk en een circulair watergebruik op te starten. Ekopak focust daarbij op een optimalisatie van het watergebruik met behulp van containerwaterzuiveringsunits die netonafhankelijke waterbronnen zoals regen-, oppervlakte- en/of afvalwater omzetten in zuiverder water dat in de industriële processen van de klant kan worden gebruikt en hergebruikt.

Vanuit de vestigingen in Tielt en Brugge, België, ontplooit Ekopak activiteiten in België, Luxemburg, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen. Sinds de integratie van Global Water & Energy (GWE) in september 2023 is de groep wereldwijd actief, waaronder ook in landen zoals Nederland, de Filippijnen, Thailand, Singapore en de VS.

De aandelen Ekopak zijn genoteerd op Euronext Brussels (ticker EKOP).

Meer info: www.ekopaksustainablewater.com


Voor meer informatie, contacteer:

Saku Rantanen, CEO WaaS Asia
saku.rantanen@waasasia.com
+66 6326 86918

Peter Vyncke, Director WaaS Asia
peter.vyncke@waasasia.com
+65 8288 1651 | +32 497 051 651

Pieter Loose, CEO Ekopak NV & Director Waas Asia
pieter.loose@waasasia.com
+ 32 475 40 38 71