Prayon is een wereldwijde producent van innovatieve fosfaat- en fluoroplossingen met de hoofdzetel in België. Het bedrijf levert klanten in tal van sectoren, gaande van dierenvoeding tot de chemische industrie, de bouw, de tuinbouw, persoonlijke verzorging en gezondheidszorg.
Een circulaire economie staat bij Prayon centraal. Het bedrijf ging daarom in 2020 met Ekopak in zee om hun productieproces te verduurzamen.
Gebruik van demin water
Prayon koos voor een containerized waterzuiveringsinstallatie van Ekopak. Aangezien het bedrijf gelegen is naast het zeekanaal in Puurs-Sint-Amands, kan het kanaalwater opgepompt en opgewaardeerd worden tot zuiver, gedemineraliseerd water. Dit water wordt in verschillende fases benut in het bedrijf.
“Een groot deel van het demin water wordt gebruikt voor onze stoomproductie. Een ander deel als was- en re-extractiewater tijdens de productie van fosforzuur. Ook voor verdunningen wordt gedemineraliseerd water gebruikt. Het grote voordeel van demin water is dat het aanzienlijk minder kalk afzet. Voor de levensduur van onze installatie is dat een groot pluspunt.” – Nick Thienpont, Site Manager bij Prayon.
Minder stress op zoetwaterbronnen
Prayon heeft voor hun productieproces gemiddeld 255.000 m³ water/jaar nodig. Voor de installatie van Ekopak, kwam dit water van kraantjeswater. Dankzij de omschakeling naar een gedecentraliseerde watervoorziening is de druk op het kraantjeswater nu met 90% gedaald.
Door middel van ultrafiltratie (1x80m³/h) en omgekeerde osmose (3x20m³/h) wordt kanaalwater omgezet tot proceswater voor de productieprocessen. Vervolgens wordt het afvalwater opnieuw opgezuiverd en geloosd in de natuur als oppervlaktewater. Op die manier wordt de volledige cirkel gesloten.
“We gingen samen met Ekopak op zoek naar de beste technische oplossing met de hoogste impact. Met deze nieuwe installatie gaan we volledig voor een circulair watergebruik. Ekopak zorgt voor de opvolging en onderhoud van de installatie, zo worden wij volledig ontzorgt en kunnen onze operatoren zich focussen op hun kerntaak, de productie van stoom.” – Nick Thienpont.