Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Droogte in België, we maken de balans op

Droogte in België, we maken de balans op

Hoewel 2024 het natste jaar ooit was in België, kijkt Vlaanderen amper een paar maanden later al tegen een historisch watertekort aan. Begin mei 2025 ligt het drinkwaterverbruik 17% hoger dan normaal, vooral doordat regenwaterputten massaal moeten worden bijgevuld met drinkwater.

Van recordnat 2024 naar kurkdroog 2025: een confronterend contrast

Hoewel er in 2024 recordveel neerslag viel, noteerden we in april 2025 alweer een opvallend klimaatrecord: het was wereldwijd de op één na warmste april ooit gemeten. Volgens Copernicus, het Europese aardobservatieprogramma, lag de gemiddelde temperatuur 1,51°C boven het pre-industriële niveau. Tegelijkertijd registreerde het KMI de laagste hoeveelheid neerslag in april sinds 1893,  een droogterecord dat al 132 jaar standhield.

Deze extreme contrasten passen in een veranderend klimaatpatroon: intense neerslagbuien worden steeds vaker gevolgd door langdurige droogte. Wat vroeger uitzonderlijk was, is vandaag de nieuwe realiteit. Droogtes die vroeger gemiddeld één keer om de 50 jaar voorkwamen, lijken nu haast jaarlijks terug te keren.

Kaart van België met droogte-index van het KMI
Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI)

Impact van droogte op huishoudens en industrie

Door de aanhoudende droogte stijgt het drinkwaterverbruik sterk. Steeds meer huishoudens zien zich genoodzaakt hun regenwaterputten bij te vullen met kostbaar leidingwater. Deze toename in verbruik is een duidelijke waarschuwing: we moeten waakzaam zijn. Zeker met de aanhoudende droogte in het vooruitzicht is het cruciaal om bewust om te gaan met water. Elke kleine inspanning, van minder sproeien tot het hergebruiken van water, helpt om grotere problemen op termijn te vermijden.

De gevolgen van de droogte blijven echter niet beperkt tot huishoudens. Ongeveer 50% van het totale watergebruik in Europa wordt opgeëist door de industriële sector. Zij voelen dus ook sterk de impact van dalende watervoorraden. Als gevolg werd er in 2025 al historisch vroeg oppompverboden uitgevaardigd in bepaalde regio’s.

Droogte raakt bedrijven in hun kernprocessen

Bedrijven in water-intensieve sectoren zoals voeding, (petro)chemie en energie ondervinden hinder. Water is een essentieel onderdeel in hun productieproces, zonder water dreigen hun activiteiten stil te vallen. Veel ondernemingen beschikken bovendien nog niet over alternatieve bronnen of een droogteplan.

Deze ontwikkelingen onderstrepen de urgentie van duurzaam en circulair waterbeheer. Bedrijven en landbouwers worden aangemoedigd om te investeren in waterbesparende maatregelen en alternatieve waterbronnen, zoals het hergebruik van gezuiverd afvalwater.

Close up droge grond veld

Waarom structureel en circulair waterbeheer noodzakelijk is

Vlaanderen heeft traditioneel ingezet op het snel afvoeren van regenwater, een logische aanpak gezien de frequente overstromingen in de regio. Maar in het licht van de klimaatverandering werkt deze methode steeds minder effectief. Regenwater verdwijnt via kanalen en rioleringen rechtstreeks naar zee, waardoor het nauwelijks de kans krijgt om in de bodem te trekken en zo het grondwater aan te vullen. Dit maakt ons kwetsbaar tijdens droge periodes.

De Vlaamse Blue Deal, geïntroduceerd in 2020, wil hier verandering in brengen. Dit ambitieuze actieplan legt de focus op structurele maatregelen om droogte en waterschaarste tegen te gaan. Een belangrijke pijler is het creëren van een zogenaamd ‘sponslandschap’: een omgeving die water langer vasthoudt en stimuleert dat het geleidelijk infiltreert. Denk hierbij aan het verminderen van verhardingen, het herstellen van natuurlijke waterlopen, en de aanleg van wadi’s, buffervelden en groene zones.

De Blue Deal ondersteunt ook circulair watergebruik bij bedrijven, een domein waarin Ekopak actief mee het verschil maakt.

Slim waterbeheer nu belangrijker dan ooit

De droogte van 2025 toont hoe kwetsbaar ons watersysteem is. Ekopak helpt bedrijven hun waterverbruik te verlagen op een duurzame, betrouwbare en rendabele manier. We bieden oplossingen voor industriële water- en afvalwaterbehandeling, afgestemd op de noden van elke klant.

Dankzij onze modulaire waterbehandelingsinstallaties kunnen bedrijven alternatieve waterbronnen zoals regen-, oppervlakte- of afvalwater inzetten. Zo verkleinen ze hun afhankelijkheid van het reguliere waternet. Door ons te richten op circulair water in industriële processen, waarborgen we een onmisbare, betrouwbare watertoevoer die essentieel is voor de continuïteit van het productieproces.

Wil je als bedrijf minder afhankelijk zijn van klassieke waterbronnen?
Ontdek hier onze oplossingen of neem contact op via info@ekopakwater.com.


Bronnen

Copernicus
Vrt nws – Oppompverbod
Vrt nws – 2024 nu al natste jaar ooit gemeten in België
Blue Deal
Vrt nws – April was de op één na warmste aprilmaand ooit gemeten
Serv – Waterschaarste en droogte