Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Dit was 2022 bij Ekopak

Dit was 2022 bij Ekopak

Het was een uitdagend jaar voor Ekopak. We kondigden tal van nieuwe projecten aan en het E-team bleef groeien. We zetten hieronder op rij wat je hebt gemist.


Waterkracht

In januari maakten we het project Waterkracht bekend. We slaan samen met Aquafin, PMV en water-link de handen in elkaar om tegen 2025 het gezuiverde afvalwater van Antwerpse gezinnen op te werken tot koelwater voor bedrijven in de Antwerpse haven. De samenwerking is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzame haven.

Een nieuw te bouwen, hoogtechnologische koelwaterfabriek zal vanaf 2025 op jaarbasis 20 miljard liter door Aquafin gezuiverd afvalwater op het veel hogere kwaliteitsniveau van koelwater brengen. Ekopak zal deze fabriek bouwen en exploiteren.

Het project Waterkracht won op 30 november ook een Trends Impact award in de categorie ‘Circular Economy’


Investering nieuw bedrijfspand

Wegens onze stijgende groei, kondigden we de investering van een nieuw bedrijfspand in Deinze aan. Ekopak zal de nieuwbouw realiseren op de site De Prijkels in Deinze op een perceel van ca. 2,1 ha. Het nieuwe gebouw vormt een concrete illustratie van de visie van Ekopak naar duurzaamheid. Het omvat alles om volledig zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie en waterverbruik. Het bedrijfspand zal in gebruik genomen worden in het voorjaar van 2024.1 jaar op Euronext

Op 31 maart was het exact 1 jaar geleden dat onze CEO Pieter Loose, de bel luidde op Euronext Brussel. De IPO is cruciaal voor de toekomstige groei van Ekopak.

Naar aanleiding van deze IPO, publiceerden we ons eerste jaarverslag en duurzaamheidsverslag, en organiseerden we onze eerste Jaarlijkse Algemene Aandeelhoudersvergadering.

Onze Eko-wolfpack groeit

Ons personeelsbestand bleef groeien in 2022. In totaal wierven we 50 nieuwe personen aan. Er stonden verschillende activiteiten op het programma zoals Safety Day, Nokere Koerse, After work drinks, … We organiseerden ook tal van sportieve activiteiten zoals Ekofit om sporten aan te moedigen op het werk.

Wil je ook onze Eko-wolfpack vervoegen? Kijk dan zeker naar onze vacatures.


Trotse sponsor Quick-step Alpha Vinyl team

2022 betekent ook het eerst jaar dat we trotse sponsor zijn van het Quick-step Alpha Vinyl team. Je kan ons logo voor de komende 3 jaar bewonderen op de officiële wielertruitjes en op de drinkfles.

En wat een jaar met 47 teamzeges! Remco Evenepoel werd Wereldkampioen en kreeg de rode trui in La Vuelta, Yves Lampaert won de gele trui in de Tour de France, Fabio Jakobsen werd de nieuwe Europese kampioen, etc. !  

Concessie NextGen district

In juni verwierven we de concessie op het NextGen district in Antwerpen om de waterfabriek van de toekomst te bouwen. Enerzijds gaat de nieuwe waterzuiveringsinstallatie omliggende bedrijven voorzien van kwalitatief en duurzaam proceswater. Ekopak zal hiermee het NextGen District de mogelijkheid bieden om in te staan voor zijn eigen watervoorziening.

Anderzijds speelt de waterzuiveringsinstallatie een belangrijke rol in Waterkracht. Ekopak zal het aangeleverde gezuiverde afvalwater in de fabriek verder opwaarderen tot proceswater voor de haven.


Ekopak Frankrijk

Ook de activiteiten in Frankrijk stonden niet stil. Ekopak Frankrijk schiet razendsnel uit de startblokken met verschillende nieuwe projecten. In september namen we het Franse bedrijf H²0 Production in Pithiviers over, dit bedrijf brengt 20 jaar ervaring met zich mee in verschillende technologieën voor de productie van demin water. Hiermee versterken we nog meer ons portfolio in Frankrijk.


Ekopak Cycling Tour voor Kom op Tegen Kanker

In oktober organiseerden we de eerste editie van de Ekopak Cycling Tour. Samen met enkele van onze klanten, leveranciers en enkele renners van het Quick-Step Alpha Vinyl Cycling Team fietsten we een prachtig parcours langs de Vlaamse Ardennen. Met dit evenement maakten we ook van de gelegenheid gebruik om geld in te zamelen voor de 1000km van Kom op tegen Kanker. In totaal zamelden we € 8305 in!


Het project Circeaulair schiet uit de startblokken

Op 14 december lanceerden we het project Circeaulair. Samen met Aquafin en EPICo² stimuleren we verder het hergebruik van afvalwater voor de industrie. Concreet zal het effluent (of gezuiverd afvalwater) dat van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Aquafin komt, worden omgezet tot proceswater voor de industrie. Dit gebeurt via een waterbehandelingsinstallatie die Ekopak bij de RWZI van Aquafin zal plaatsen. Van hieruit zal een nieuw leidingnetwerk worden aangelegd dat het proceswater rechtstreeks naar het bedrijf of bedrijvenpark transporteert. Door nu actie te ondernemen en circulair water aan te bieden aan de industrie, stelt Circeaulair bedrijven in staat om zich te wapenen voor de toekomst!


Natuurlijk is er nog zoveel meer te vertellen.. Blijf zeker ons avontuur volgen en we zien jullie graag in 2023!