Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • De Vlaamse regering kent subsidie aan Waterkracht toe

De Vlaamse regering kent subsidie aan Waterkracht toe

Begin dit jaar kondigden we het project Waterkracht aan. Ekopak slaat samen met water-link, PMV en Aquafin de handen in elkaar om het gezuiverde afvalwater van Antwerpse huishoudens te hergebruiken als proceswater voor bedrijven in de haven van Antwerpen. Vanaf 2025 wil ­Waterkracht 20 miljard liter ­gezuiverd afvalwater leveren. We zijn verheugd te melden dat het project nu ook een subsidie van de Vlaamse regering zal ontvangen in het kader van de Blue Deal.

Investering in het kader van de Blue Deal

De Vlaamse regering deed in februari een projectoproep om hergebruik van water bij ondernemingen te stimuleren. Veel van het gezuiverde riool­water belandt vandaag in water­lopen en stroomt weg. Om daar verandering in te brengen, bood de Vlaamse regering 11 miljoen euro subsidies aan voor ­bedrijven die willen investeren. De investering kadert in de Blue Deal, het project van de Vlaamse regering ­tegen waterschaarste en droogte.

Nu blijken vijf investeringsprojecten geselecteerd, samen goed voor bijna 155 miljoen euro. Waterkracht is één van de vijf geselecteerde investeringsprojecten en meteen ook het grootste project.

Nieuwe Ekopak fabriek

Ekopak heeft een belangrijke rol in het Waterkracht project. Op het NextGen district in Antwerpen zal Ekopak de fabriek bouwen en exploiteren. Met membraantechnologie zal het aangeleverde gezuiverde afvalwater hier opgewaardeerd worden voor verdere industriële toepassingen.