PERSBERICHT – 20 september 2024 – Antwerpen
Waterkracht, een waterhergebruik project in de haven van Antwerpen, kondigt met trots de volgende fase aan. Twee jaar geleden werd Waterkracht gestart met de ondertekening van een MoU (Memorandum of Understanding). Sindsdien is er intensief gewerkt aan het project en is er heel wat tijd geïnvesteerd in verschillende proeftesten. Deze zijn succesvol afgerond, waardoor de weg vrij is voor de volgende fase van het project.
Transitie naar een duurzame haven
Waterkracht is een project-initiatief van Ekopak, water-link, Aquafin en EPICo². Waterkracht heeft als doel het gezuiverde afvalwater van de inwoners van Antwerpen te behandelen en om te zetten in hoogwaardig koelwater voor de haven van Antwerpen. Met deze circulaire operatie zal vanaf 2026 jaarlijks 20 miljard liter water gerecycleerd worden. Dit is het equivalent van het waterverbruik van 600.000 inwoners oftewel meer dan het totaal van het huidig inwonersaantal van de stad Antwerpen. Dit initiatief is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzame haven, door waterefficiëntie te verbeteren en de druk op zoetwatervoorraden te verminderen via hergebruik van alternatieve waterbronnen.
Waterkracht in stroomversnelling
Sinds de aankondiging in 2022 is er intensief gewerkt aan de analyse en studie van het project. Diverse piloottesten zijn uitgevoerd om het gezuiverde afvalwater (effluent) te onderzoeken, en er werd gekeken naar het meest gepaste leidingtracé. Deze grondige voorbereiding heeft de noodzakelijke inzichten opgeleverd om de volgende stap te zetten: de vergunning en de bouw van de koelwaterfabriek.
Ekopak zal op de site van Covestro een fabriek bouwen waar de waterbehandeling zal plaatsvinden. Gezuiverd afvalwater (effluent) is namelijk een prima bron voor verschillende hergebruiktoepassingen. Het aangeleverde effluent van Aquafin wordt in deze nieuwe fabriek met membraantechnologie opgewaardeerd tot koelwater.
Waterkracht behelst niet alleen de bouw van de koelwaterfabriek. Een nieuw leidingdistributienetwerk in de haven, ontwikkeld door water-link en gefinancierd door EPICo², zal ervoor zorgen dat het koelwater wordt getransporteerd naar industriële klanten. Hiermee drijft water-link haar capaciteit voor de levering van industriewater in de haven gevoelig op en bevestigt het haar rol als betrouwbare partner voor de industrie.
“De afgelopen jaren heeft water-link zich sterk toegespitst op een duurzaam waterbeheer om onze bronnen te beschermen in tijden van droogte. Enerzijds hebben we investeringen gemaakt om het klassieke drinkwater zo duurzaam mogelijk te maken. Anderzijds leggen we ook de focus op circulair watergebruik voor de industrie. Waterkracht is een toonaangevend voorbeeld en we kijken uit naar de volgende fase in dit ambitieus project”, Koen De Schutter, CEO a.i. bij water-link.
“Het Waterkracht-project is een wereldprimeur, dit is een spannende tijd voor Ekopak en de andere partners,” zegt Pieter Loose, CEO van Ekopak , “We zijn er rotsvast van overtuigd dat we met onze expertise en knowhow dit project mee tot een succes zullen maken.”
“Jaarlijks zuivert Aquafin 800 miljard liter huishoudelijk afvalwater tot het goed genoeg is van kwaliteit om het naar een waterloop te voeren. Bij een groot aantal waterzuiveringsstations is niet het volledige debiet aan gezuiverd water nodig om de kwaliteit van de waterloop te garanderen tijdens droge periodes. Dat volume is de perfecte basis voor de productie van drink -of proceswater en het vraagt bovendien minder energie om op te zuiveren dan dokwater”, Jan Goossens, CEO van Aquafin.
Inzetten op circulair water in het kader van de Blue Deal
We kampen meer en meer met extremere weersomstandigheden, waardoor we ons moeten wapenen tegen de toekomst. Elke druppel die we kunnen hergebruiken is een druppel dat we niet hoeven op te pompen uit de grond of uit oppervlaktewater. Daarom past Waterkracht perfect binnen het initiatief ‘Blue Deal’ van de Vlaamse Regering, waarin de strijd tegen de droogte wordt aangegaan door in te zetten op circulair water.
Dit initiatief kadert binnen een programma van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dat deel uitmaakt van de Blue Deal. De Blue Deal is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.
Over Waterkracht
Waterkracht is een project-initiatief tussen Ekopak, EPICo² en water-link, met Aquafin als partner. De partijen slaan de handen in elkaar om het gezuiverde afvalwater van Antwerpse gezinnen op te werken tot koelwater voor bedrijven in de Antwerpse haven. De samenwerking is een mijlpaal in de transitie naar een duurzame haven en is een toonaangevend voorbeeld van publiek-private samenwerking.
Een nieuw te bouwen, hoogtechnologische koelwaterfabriek zal vanaf 2026 op jaarbasis 20 miljard liter door Aquafin gezuiverd afvalwater op het veel hogere kwaliteitsniveau van koelwater brengen.
Over Ekopak
Ekopak is een Belgische onderneming gespecialiseerd in oplossingen voor industriële waterbehandeling en afvalwaterbehandeling. De oplossingen van de groep bieden industriële klanten de mogelijkheid om hun waterverbruik op een duurzame, betrouwbare en rendabele manier te verlagen en om hun afvalwater te zuiveren. Ekopak stelt haar klanten ook in staat om zich los te koppelen van het reguliere waternetwerk en een circulair watergebruik op te starten. Ekopak focust daarbij op een optimalisatie van het watergebruik met behulp van modulaire waterzuiveringsunits die netonafhankelijke waterbronnen zoals regen-, oppervlakte- en/of afvalwater omzetten in zuiverder water dat in de industriële processen van de klant kan worden gebruikt en hergebruikt.
Alle Ekopak-aandelen zijn genoteerd aan de Euronext Brussels (ticker EKOP).
www.ekopakwater.com
Over water-link
De wereld kan niet zonder water. Zowel de mens, als zijn bedrijf en zijn leefomgeving moeten te allen tijde beschikken over water van de juiste kwaliteit, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Dit water moet geleverd worden binnen de veiligheid van weldoordachte infrastructuren voor aan- en afvoer.
Water-link biedt die zekerheid door de productie, distributie en recycling van water. Water-link ontwikkelt kennis, deelt ze en werkt aan innovatieve oplossingen om iedereen en alles, altijd, veilig van water te voorzien. Zo wil water-link iedereen inspireren om de kracht van water écht te benutten.
www.water-link.be
Over Aquafin
Aquafin is in Vlaanderen verantwoordelijk voor de financiering, uitbouw en exploitatie van de bovengemeentelijke infrastructuur voor rioolwaterzuivering. Het bedrijf zuivert afvalwater zodat beken en rivieren weer proper worden én brengt water in harmonie met de leefomgeving. Aquafin wil zijn doelstellingen op een maatschappelijk verantwoorde manier realiseren. We staan daarom open voor alle initiatieven die het duurzaam hergebruik van gezuiverd afvalwater verkennen. Meer info: www.aquafin.be
Over EPICo²
EPICo² (European Projects Investment Company) is een infrastructuurfonds uit de Benelux dat investeert in maatschappelijk relevante infrastructuurprojecten. EPICo², met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV als investeerder, investeert in de ontwikkelings-, bouw- en exploitatiefase van infrastructuurprojecten en -bedrijven in de Benelux en elders in Europa. Het richt zich op maatschappelijk relevante thema’s zoals de energietransitie, digitale transformatie en duurzame mobiliteit en transport.
www.epicofund.eu
Voor meer informatie, contacteer:
Ekopak:
Melissa Vanhoecke, marketing@ekopak.be +32 496 36 22 17
Pieter Loose, pieter.loose@ekopak.be, +32 475 40 38 7
Water-link:
Koen De Schutter, koen.deschutter@water-link.be, 0476 36 00 91