Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • 7 mythes rond waterrecyclage

7 mythes rond waterrecyclage

Het recycleren en herwaarderen van water is niets nieuws, al tientallen jaren wordt het toegepast in verschillende delen van de wereld. Desondanks zijn er in de loop der jaren allerlei mythes over waterrecyclage ontstaan.
Hoog tijd om enkele hiervan te doorprikken!

Hieronder de 7 belangrijkste vooroordelen over waterrecyclage en waarom deze fictief zijn.

Mythe 1: Gerecycleerd water is vies en gevaarlijk

Één van de meest voorkomende vooroordelen is dat gerecycleerd water vies en gevaarlijk is voor eender welk gebruik. In werkelijkheid ondergaat dit water uitgebreide en strikte behandelingsprocessen, waardoor het vaak zelfs schoner is dan sommige traditionele zoetwaterbronnen. Frequente wateranalyses zijn essentieel om de kwaliteit van het gerecycleerde water te waarborgen.

Daarnaast is het belangrijk dat de waterkwaliteit wordt afgestemd op het specifieke gebruiksdoel (fit-for-purpose). Wanneer gerecycleerd water op de juiste manier wordt gebruikt voor het beoogde doel (bijvoorbeeld irrigatie, industriële processen) vormt dit geen gezondheidsrisico. Bij Ekopak richten we ons op het creëren van de beste fit-for-purpose oplossingen, waarbij we het gerecycleerde proceswater afstemmen op de specifieke productieprocessen van onze klanten.

Mythe 2: Het heeft een slechte geur

Gerecycleerd water wordt behandeld om geuren en onzuiverheden te verwijderen. Bij een correcte behandeling zal er geen onaangename geur aanwezig zijn.

Mythe 3: Gerecycleerd water bevat schadelijke chemicaliën

Water dat hergebruikt wordt krijgt een zorgvuldige behandeling om verontreinigingen te verwijderen, dit is inclusief chemicaliën. Het behandelingsproces zorgt ervoor dat het water veilig is voor het beoogde gebruik.

Het water moet voldoen aan specifieke normen en een bepaalde regelgeving voor waterkwaliteit, bepaald door de lokale autoriteiten of het Milieuagentschap. Deze normen zijn ingevoerd om ervoor te zorgen dat hergebruikt water veilig is voor het beoogde gebruik en alleen toegestane niveaus van chemicaliën bevat. Ekopak heeft een eigen R&D team dat nieuwe technologieën en oplossingen test om het gebruik van chemicaliën zo veel mogelijk te reduceren.

Signalisation myth - fact

Mythe 4: Het kan niet op lange termijn worden gebruikt

Moderne waterrecyclingtechnologieën en strenge kwaliteitscontrolemaatregelen garanderen dat gerecycleerd water betrouwbaar is en zo op lange termijn veilig kan worden gebruikt.

Mythe 5: Gerecycleerd water is duur

Het hergebruik van water levert vaak een kostenbesparing op, dit vooral in regio’s die gevoelig zijn voor droogte en waar zoetwater schaars is. Afhankelijk van de grootte en type installatie kan de initiële investering in een waterbehandelingsinstallatie aanzienlijk zijn, echter wegen de lange termijn voordelen vaak op tegen deze kosten.

Als bedrijf wapen je jezelf voor de toekomst, de watervoorziening blijft constant en consistent, ondanks de gevolgen van de klimaatverandering. Bovendien kunnen bedrijven met onze Water-as-a-Service oplossing tot 30-40% besparen op hun waterrekening.

Mythe 6: Gerecycleerd water is ineffectief

Waterrecyclage kan zeer effectief zijn, vooral wanneer het is geïntegreerd in een goed ontworpen systeem. De vraag naar traditioneel zoetwater kan aanzienlijk verminderd worden. Het is ook zeer effectief aangezien de beste fit-for-purpose wordt gecreëerd en dus het water op de juiste manier wordt gebruikt voor het beoogde doel.

Mythe 7: Water hergebruiken is milieuonvriendelijk

Integendeel, we beschermen de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet. Het hergebruik van water zorgt voor een behoud van onze kostbare zoetwaterbronnen, het vermindert de lozing van afvalwater en beperkt de milieu-impact van waterzuiveringsinstallaties. Hou er wel rekening mee dat er tijdens het waterbehandelingsproces chemicaliën kunnen gebruikt worden. Voortdurend worden nieuwe technologieën en innovaties gezocht om deze chemicaliën te verminderen. Zo heeft Ekopak een eigen R&D team die de installaties innoveren met het oog op maximale efficiëntie en een minimale ecologische voetafdruk.

Ekopak ontzorgt haar klanten op vlak van waterbeheer. We verzorgen het ontwerp, de uitvoering en de implementatie van de waterzuiveringsinstallatie. Bovendien worden onze installaties van op afstand gemonitord en onderhouden om zo een optimale continue werking te garanderen.